8 راه برای جلوگیری از سکته قلبی
آیا میدانستید امروزه عوامل ناشناخته و جدیدی باعث حمله ی قلبی در افراد شده اند، عواملی مانند استرس، فشار روحی و یا ثبت مواردی از حمله قلبی که فرد هیچ گونه بیماری زمینه ایی در آن نداشته است. با این حال احتمال وقوع حمله قلبی در افراد با بیماری های زمینه ای مثل گرفتگی عروق یا بیماری های شریان کرونر بسیار زیاد است. داشتن یک سبک زندگی سالم، در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و سکته قلبی بسیار موثر است و تا حدودی میتواند میزان وقوع آن را کاهش دهد.
جلوگیری از سکته قلبی
سبک زندگی سالم، شامل مواردی است که در ادامه ذکر می شود. با رعایت این موارد، به سادگی می توان احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش داد. از آنجایی که مشخص نیست علائم سکته قلبی چقدر طول میکشد، پس در ادامه متن راه هایی اعم از سبک زندگی سالم عادات غذایی و مصرف دارو های مناسب را شرح میدهیم:
1-ترک سیگار
شنیدن این جمله تکراری باعث شده تا افراد به راحتی آن را پشت گوش انداخته و اعتنایی به آن نداشته باشند. ترک سیگار اگرچه ممکن است سخت باشد اما در بهبود شرایط شما بسیار موثر است.
2- تغذیه مناسب
داشتن رژیم غذایی سالم، در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی بسیار موثر است. رژیم غذایی همچنین می تواند بر سایر عوامل خطر بیماری های قلبی از جمله کلسترول، فشار خون، دیابت و اضافه وزن تأثیرگذار باشد. توصیه می شود مواد غذایی سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و… که کالری کمتری دارند، به جای غذاهای فاقد ارزش غذایی مصرف شوند.
رژیم غذایی سالم شامل:
سبزیجات
میوه ها
غلات کامل
محصولات لبنی کم چرب
گوشت سفید (مرغ و ماهی)
حبوبات
روغن های گیاهی
آجیل
کاهش مصرف شیرینی جات، نوشیدنی های قندی و گوشت قرمز
می باشد. برای رسیدن به وزن مناسب و حفظ آن، رژیم غذایی باید متناسب با فعالیت بدنی فرد باشد تا میزان کالری دریافتی با کالری مصرفی برابر شود.
3- کلسترول بالا
تجمع چربی و رسوب کلسترول در سرخرگ ها، می تواند منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی شود. کاهش مصرف چربی های اشباع، چربی های ترانس و کلسترول و همچنین افزایش فعالیت بدنی، به پیشگیری از بروز بیماری های قلبی کمک می کند. در افرادی که کلسترول بالایی دارند، در صورتی که با رعایت رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، کلسترول آن ها کاهش نیابد، قرص لیپوتین برای کاهش کلسترول تجویز می شود تا در کنار رژیم غذایی میزان کلسترول بد خون را کاهش و کلسترول خوب را افزایش دهد.
میزان کلسترول خون باید بر اساس توضیحات زیر باشد:
🔔 کلسترول تام:
میزان کلسترول تام یا کلسترول توتال، برابر است با مجموع کلسترول LDL، کلسترول HDL و 20 درصد میزان تری گلیسرید ها
🔔 لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یا کلسترول بد:
هرچه سطح کلسترول LDL در خون پایین تر باشد، برای سلامت قلب و جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی بهتر است. داشتن رژیم غذایی سرشار از چربی های اشباع و چربی های ترانس، می تواند منجر به افزایش سطح کلسترول LDL در خون شود.
🔔 لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول خوب:
معمولاً هرچه سطح کلسترول HDL (کلسترول خوب) بالاتر باشد، بهتر است. داشتن مقادیر پایین کلسترول HDL فرد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های قلبی قرار می دهد. افرادی که تری گلیسیرید خون بالایی دارند، معمولاً سطح کلسترول HDL پایین نیز دارند. عوامل ژنتیکی، دیابت نوع 2، سیگار کشیدن، اضافه وزن و کم تحرکی، می توانند منجر به کاهش سطح کلسترول HDL شوند.
🔔تری گلیسیرید ها
بیشتر چربی های بدن از نوع تری گلیسیرید هستند. سطح نرمال تری گلیسیرید های خون، با توجه به سن و جنسیت فرد متفاوت است. داشتن سطح تری گلیسیرید بالا به همراه کلسترول HDL پایین یا کلسترول LDL بالا، می تواند باعث تجمع رسوبات چربی در دیواره سرخرگ ها شده و در نهایت منجر به تصلب شرایین، حمله قلبی و یا فرآیند عمل قلب باز شود.
4- کاهش فشار خون بالا
فشار خون بالا مهم ترین عامل بروز سکته مغزی است که منجر به ناتوانی فرد می شود. بهبود یافتن پس از سکته مغزی می تواند بسیار دشوار و حتی نامقدور باشد و ممکن است فرد برای همیشه از کار بیفتد. کاهش مصرف نمک، مصرف داروهای فشار خون بر اساس دستور پزشک و داشتن تحرک و فعالیت بدنی، می تواند به کاهش فشار خون بالا و پایین ماندن آن کمک کند. فشار خون نرمال کمتر از mmHg 120/80 می باشد.
5- ورزش منظم
تحقیقات نشان داده است که داشتن حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی در هفته، می تواند به کاهش فشار خون بالا، کاهش کلسترول خون و داشتن وزن ایده آل کمک کند. حتی چند دقیقه فعالیت در روز، برای سلامتی مفید است. مطالعات نشان می دهد احتمال مرگ زودهنگام در افرادی که تناسب اندام نسبتا خوبی دارند، نسبت به افراد دیگر بسیار کمتر است.
6- وزن مناسب
امروزه، شیوع چاقی نه تنها در بزرگسالان، بلکه در کودکان نیز افزایش یافته است. تغذیه مناسب، کنترل میزان کالری دریافتی و داشتن فعالیت بدنی، تنها روش های موثر برای رسیدن به وزن ایده آل و حفظ آن هستند. چاقی و افزایش وزن، فرد را در معرض خطر کلسترول بالا، فشار خون بالا و مقاومت به انسولین، که زمینه ساز ابتلا به دیابت نوع 2 می باشد، قرار می دهد. این عوامل، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را نیز افزایش می دهند. شاخص توده بدنی (BMI) می تواند نشان دهد که فرد وزن مناسبی دارد یا خیر.
7- کنترل دیابت
حداقل 68 درصد از افراد بالای 65 سال که مبتلا به دیابت هستند، بر اثر بیماری قلبی و 16 درصد آنان بر اثر سکته مغزی می میرند. سایر عوامل خطر مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، استعمال دخانیات، چاقی و بی تحرکی نیز می توانند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را در افراد مبتلا به دیابت افزایش دهند.
8- کاهش استرس
برخی مطالعات وجود ارتباطی میان خطر بروز بیماری عروق کرونر قلب (CHD) و استرس را نشان می دهند. استرس می تواند بر سایر عوامل خطر بیماری های قلبی و سکته مغزی نیز تأثیرگذار باشد. برای مثال، استرس می تواند افراد را به پرخوری، شروع مصرف سیگار و یا افزایش سیگار کشیدن سوق دهد. تحقیقات همچنین نشان داده است که استرس در جوانان، احتمال ابتلا به فشار خون در میانسالی را افزایش می دهد.