اگر اغلب دچار سوزش معده میشوید، ممکن است متوجه شده باشید که این عارضه هنگام تلاش برای خواب تشدید میشود.
دراز کشیدن به پشت اجازه نمیدهد که جاذبه به حرکت غذا و اسید به پایین مری و سیستم گوارشی شما کمک کند، بنابراین اسید میتواند در یک جا جمع شود.
درباره راهکارهایی که میتوانند به کاهش دفعات و شدت سوزش معده کمک کنند و همچنین عوارض همراه با این عارضه را در شب به حداقل برسانند، بیشتر بدانید. در ادامه لایف کنترل همراه باشید.
راهبردهای درمانی
درمان برای حملات خفیف یا نادر سوزش معده ممکن است شامل یک یا چند مورد از راهبردهای زیر باشد:
داروهای بدون نسخه یا تجویزی را امتحان کنید داروهای بدون نسخه (OTC) میتوانند به تسکین علائم سوزش معده مانند سوزش سر دل کمک کنند. این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضداسیدها (Tums، Mylanta) مسدودکنندههای گیرنده H2، مانند سایمتیدین (Tagamet HB) و فاموتیدین (Pepcid AC) مهارکنندههای پمپ پروتون، مانند امپرازول (Prilosec) اگر این موارد تسکینی برای علائم سوزش معده شما ایجاد نکردند، با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید. آنها ممکن است یک داروی تجویزی قویتر را توصیه کنند.
از غذاها و نوشیدنیهای محرک اجتناب کنید برخی غذاها و نوشیدنیها میتوانند باعث سوزش معده شوند، از جمله:
- الکل
- نوشیدنیهای کافئیندار
- غذاهای تند
- میوههای مرکبات
- گوجه فرنگی
- شکلات
- نعناع فلفلی
- غذاهای سرخشده و چرب
- محرکها برای هر فردی متفاوت خواهند بود. یک بررسی در سال ۲۰۲۱ همچنین نشان داد که تحقیقات فعلی در مورد غذاها و نوشیدنیهایی که معمولاً با سوزش معده و بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) مرتبط هستند، نتایج متفاوتی دارد. در برخی مطالعات، غذاها باعث ایجاد علائم میشدند، در حالی که در برخی دیگر، هیچ تأثیری نداشتند.
پیگیری علائم
نگهداشتن یک دفترچهی یادداشت غذایی میتواند به شما در شناسایی و مدیریت غذاهای محرک احتمالی کمک کند. بردن این دفترچه به مطب دکتر میتواند به آنها در درک بهتر وضعیت شما و ایجاد یک برنامه درمانی خاص کمک کند.
در دفترچهی خود، موارد زیر را یادداشت کنید:
چه چیزی و چه زمانی میخورید چه علائمی (در صورت وجود) رخ میدهند و چه زمانی علائم شما چقدر طول میکشند
عوارض جانبی داروهای خود را بشناسید
برخی داروها ممکن است در ایجاد سوزش معده و GERD نقش داشته باشند، از جمله:
ضدهای موسکارینی مسدودکنندههای کانال کلسیم نیتروگلیسیرین بنزودیازپینها داروهای ضدافسردگی سه حلقهای داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) گلوکاگون اگر این داروها یا داروهای دیگر باعث سوزش معده یا سایر علائم GERD میشوند، با پزشک صحبت کنید. آنها میتوانند دوز شما را تغییر دهند یا درمان جایگزینی را پیشنهاد دهند.
کاهش استرس
استرس با افزایش سوزش معده و علائم GERD مرتبط شناخته شده است. برخی از تکنیکهای کاهش استرس ممکن است به کاهش علائم کمک کنند، از جمله:
- یوگا
- مدیتیشن
- ورزش صحبت کردن با یک دوست، عضو خانواده یا مشاور
حفظ وزن متوسط
چاقی یا اضافه وزن نیز با GERD و سوزش معده مرتبط است. وزن اضافی، به خصوص در ناحیه شکم، ممکن است فشار روی معده وارد کند و منجر به بالا آمدن اسید به مری شود. گاهی اوقات، کاهش وزن میتواند به کاهش علائم کمک کند. با پزشک صحبت کنید تا ببینید آیا آنها این مورد را برای شما توصیه میکنند.
نکات پیشگیری
برخی از راههای کمک به پیشگیری از سوزش معده در شب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خوابیدن با سر بالا
- خوابیدن به پهلو چپ
- خوردن وعدههای غذایی کوچکتر و مکررتر در طول روز
- امتحان کردن غذاهای مختلف
- جویدن غذا به آرامی و کامل
- حداقل ۳ ساعت قبل از دراز کشیدن یا رفتن به رختخواب غذا نخوردن
- بهبود وضعیت بدنی
- ترک سیگار، در صورت سیگاری بودن
- اجتناب از لباسهای تنگ
- پیاده روی آرام بعد از شام
اگر این نکات کمکی نکردند، با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید. آنها میتوانند درمانهای بدون نسخه یا داروهای تجویزی را توصیه کنند.
هنگامی که شما غذا یا نوشیدنی مصرف میکنید، حلقه عضلانی در انتهای مری شما که به عنوان اسفنکتر تحتانی مری (LES) شناخته میشود، شل میشود و به محتویات اجازه میدهد تا به معده شما جریان یابد. سپس LES بسته میشود و اسید معده شروع به تجزیه هر چیزی که به تازگی مصرف کردهاید میکند. اگر LES ضعیف شود یا به طور غیرطبیعی شل شود، اسید معده میتواند از طریق LES به بالا برگردد و پوشش مری را تحریک کند. این میتواند باعث علائم سوزش معده شود. علت دقیق این اتفاق هنوز مشخص نیست، اما محققان چندین عامل خطر را شناسایی کردهاند، از جمله:
- بارداری
- فتق هیاتال
- خوردن غذاهای خاص
- سیگار کشیدن
- نوشیدن الکل
- زخم معده
- عفونت باکتریایی معده
- افزایش برخی هورمونها مانند استروژن و پروژسترون