غذاهای سالمی که نادرست مصرفشان میکنیم.
_چای
چای حاوی فلاونیدهای فراوان و آنتی اکسیدانهایی است که خاصیت ضد التهابی دارند. یکی از فواید نوشیدن چای این است که برخی از شاخصهای سلامت قلب را ارتقاء میدهد.
برخی پژوهشها نشان میدهند فلاونیدهای موجود در چای، نحوهی عملکرد رگهای خونی و واکنش به استرس را بهبود میدهند. مطالعات دیگری نیز نشان دادهاند افرادی که عادت دارند چای بنوشند، فشار خون و کلسترول LDL شان در حد مطلوبی پایین است
از کجا بدانید که چای را درست مینوشید؟
چای را همراه با غذا ننوشید.
چای حاوی تانین است که میتواند در جذب املاح غذا اختلال ایجاد کند.
بهتر است چای را دست کم یک ساعت بعد از غذا بنوشید.
ضمنا افزودن آب مرکبات به چای، میزان جذب فلاونیدهای چای را افزایش میدهد. پس این بار چایتان را همراه با کمی آبلیمو یا آب سایر مرکبات بنوشید
_بذر کتان
بذر کتان منبع غنی فیبر است، اما حاوی امگا ۳ و لیگنین نیز میباشد که فواید زیادی برای سلامتی دارند.
در حال حاضر با امگا ۳ آشنا هستید؛ اسید چربی که خاصیت ضد التهابی دارد. لیگنین نیز فیتو شیمیایی است که باعث میشود بذر کتان دارای خاصیت کاهش فشار خون باشد. لیگنین با گیرندههای روی بافت سینه پیوند زده و جلوی پیوند استروژن را میگیرد.
برخی مطالعات نشان دادهاند غذاهای لیگنین دار مانند بذر کتان، میتوانند با کاهش تاثیر استروژن بر بافت سینه، ریسک سرطان سینه را پایین بیاورند.
اما اینکه چگونه بذر کتان را مصرف میکنید مهم است.
شما باید دانههای آن را در آسیاب پودر کنید تا مواد مغذی آن به خوبی جذب بدنتان شود، وگرنه دانههای بذر کتان بدون اینکه جذب شوند از بدنتان خارج خواهند شد
_تخم مرغ
تخم مرغ را چگونه میپزید و میخورید؟
زمانی متداول بود که سفیدهی تخم مرغ را میخوردند و زردهی آن دور میریختند. این توصیه بر اساس این ایده بود که زردهی تخم مرغ حاوی چربی و کلسترول است و این ترکیبات میتوانند کلسترول LDL را بالا ببرند.
اما امروزه میدانیم که به چربیهای سالم در تغذیهمان نیاز داریم و کلسترولی که از خوردن تخم مرغ کامل دریافت میشود، برای یک فرد معمولی مضر نیست. زردهی تخم مرغ، کولین نیز دارد که نوعی ویتامین B است و خیلی از افراد این ویتامین را به اندازهی کافی دریافت نمیکنند.
چرا کولین مهم است؟ کولین، مواد چربی میسازد که به سلولها پیوسته و ضمنا استیل کولین نیز میسازند که یک فرارسان عصبی دخیل در حافظه و عملکرد عضله است. کمبود کولین منجر به آسیب به عضلات و کبد و افزایش ریسک بیماری کبد چرب غیر الکلی میشود. پس تخم مرغ را کامل بخورید
_گوجه فرنگی
گوجه فرنگی یکی از بهترین منابع لیکوپن است. لیکوپن یک آنتی اکسیدان است که با سلامت قلب مرتبط است. مثلا شواهدی وجود دارد که لیکوپن میتواند فشار خون را در افرادی که فشار خون بالا دارند کاهش بدهد.
بیشتر لیکوپنی که دریافت میکنید از مصرف گوجه فرنگی است. شاید فکر کنید بهترین راه مصرف گوجه فرنگی، خام خوردن آن است.
اما لیکوپن موجود در گوجه فرنگی خام، دسترسی زیستی چندانی ندارد.
یعنی بدن شما نمیتواند آن را خوب جذب کرده و مصرفش کند.
گرم کردن یا پختن گوجه فرنگی به میزان زیادی، دسترسی زیستی لیکوپن گوجه فرنگی را بالا میبرد و بدن میتواند آن را جذب کند؛ بنابراین کچاپ، سالسا و سایر انواع پخته شدهی گوجه فرنگی بهترین شیوهی مصرف آن هستند.
_سیر
سیر یک سبزی سرشار از سولفور است که برای قلب مفید میباشد. مطالعهی کوچکی نشان داده سیر به اندازهی داروی فشار خون آتنولول، در کاهش فشار خون موثر است. خوردن سیر، تمایل خون به لخته شدن را کاهش میدهد. لخته شدن غیرنرمال خون، ریسک فاکتوری برای حمله قلبی و سکته مغزی است.
اما آیا سیر را جوری مصرف میکنید که بیشترین فواید آن نصیبتان شود؟
تحقیقات حاکی از آن هستند که له کردن یا خرد کردن سیر و ده دقیقه صبر کردن و سپس مصرف کردن آن باعث میشود ترکیبات سالم سیر، به بیشترین حد ممکن آزاد شوند.