پوست خارجی تنها جایی از بدن نیست که میتواند بسوزد. گاز گرفتن یک تکه پیتزای داغ میتواند کام سخت شما که به سقف دهان نیز معروف است را بسوزاند و نوشیدن یک جرعه قهوه داغ یا گاز زدن به غذای تازه از فر میتواند زبان شما را بسوزاند. بافتهای داخل دهان شما به دلیل ظرافت و نازکی خاصی که دارند، مستعد سوختگی هستند. برای درک بهتر حسهای خوردن و آشامیدن، این پوست باید ظریف باشد. در نتیجه به راحتی آسیب میبیند. در ادامه بیشتر در مورد نحوه درمان سوختگیهای دهان بیاموزید.
نحوه درمان سوختگیهای خفیف روی سقف دهان
سوختگیهای درجه یک (یا سوختگیهای خفیف) روی سقف دهان نیاز به مراقبت پزشکی ندارند. در واقع، درمان بیشتر سوختگیهای خفیف دهان ساده است. در اینجا برخی از درمانهای رایج وجود دارد که میتوانید در خانه استفاده کنید.
غذا و نوشیدنی چیزی خنک یا یخزده مانند یخ بنوشید تا به تسکین درد کمک کند. برخی نوشیدنیها مانند شیر، داخل دهان شما را میپوشانند. آنها لایهای از تسکین ایجاد میکنند که آب نمیتواند. غذاهایی که ممکن است کمک کنند عبارتند از:
- آدامس بدون قند
- غذاهای نرم و خامهای مانند ماست، بستنی، خامه ترش و پنیر
- غذاهای سرد یا یخزده مانند آبنبات یخی، پودینگ و سیبزمینی پخته
در طول بهبودی، از غذاهای سفت یا غذاهایی که لبههای تیز دارند خودداری کنید. این غذاها میتوانند پوست را تحریک کنند. از غذاهای گرم یا تند نیز خودداری کنید. تا زمانی که سوختگیهای دهان شما بهبود یابد، غذاهای خنک و نرم را انتخاب کنید.
غرغره دهان عفونتهای ناشی از سوختگیهای خفیف دهان نادر هستند. با این حال، غرغره آب نمک میتواند به کاهش درد دهان کمک کند و نشان داده شده است که بهبود زخم را تقویت میکند. غرغره را با حل کردن نیم قاشق چایخوری نمک در 8 اونس آب ولرم آماده کنید. میتوانید این غرغره را چندین بار در روز تکرار کنید.
داروهای بدون نسخه
شما میتوانید برای کاهش درد و التهاب از داروهای بدون نسخه (OTC) استفاده کنید. داروهای رایج بدون نسخه شامل ایبوپروفن (ادویل)، استامینوفن (تیلنول) و بنزوکائین (اورالج) هستند. حتما دستورالعملهای مصرف روی بستهبندی را دنبال کنید.
آلوئه ورا
آلوئه ورا میتواند سوختگی پوست را تسکین دهد و همچنین میتوان آن را به صورت خوراکی نیز استفاده کرد. با این حال، در حال حاضر هیچ تحقیقی وجود ندارد که اثربخشی آلوئه ورا در درمان سوختگی دهان را ثابت کند. به دنبال دهانشویههایی باشید که حاوی عصاره آلوئه ورا هستند، مانند این گزینههای آنلاین. آلوئه ورا همچنین به صورت ژل و آبمیوه یافت میشود.
چه چیزی را در طول بهبودی باید اجتناب کرد
دهان شما معمولاً حدود یک هفته به طور کامل بهبود مییابد. برای کمک به تسریع روند بهبودی، میتوانید از موارد زیر اجتناب کنید:
- غذا و نوشیدنیهای اسیدی مانند گوجهفرنگی، آب پرتقال و قهوه
- غذاهای تند
- محصولات حاوی نعناع یا دارچین
- الکل و محصولات دخانیات
چگونه بفهمیم که سوختگی دهان شدید است
سوختگیهای درجه یک باعث آسیب جزئی به پوست میشوند. آنها همچنین به دلیل اینکه لایه بیرونی پوست را تحت تاثیر قرار میدهند، «سوختگیهای سطحی» نامیده میشوند. علائم سوختگی درجه یک عبارتند از:
- قرمزی
- تورم جزئی
- درد
- پوست خشک و پوستهپوسته که با بهبود سوختگی ایجاد میشود
سوختگی شدیدتر مانند سوختگی درجه دو یا سه نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد. علائم این سوختگیها عبارتند از:
- درد شدید
- تاول زدن
- تورم
- قرمزی
علاوه بر تاولها، ممکن است در صورت ایجاد عفونت در دهان، کیسههای چرک را نیز مشاهده کنید.
سوختگی درجه سه میتواند روی اعصاب دهان شما تأثیر بگذارد و به ساختارهای دیگر آسیب برساند. اعصاب آسیبدیده ممکن است نتوانند سیگنالهای درد را به مغز شما منتقل کنند. این نوع سوختگیها میتواند عوارض جدی ایجاد کند.
سندرم دهان سوزنده
ممکن است احساس سوزش در دهان خود داشته باشید و ممکن است هیچ علت مشخصی نداشته باشد. اگر این درد چند روز یا چند ماه ادامه داشت، ممکن است سندرم دهان سوزنده (BMS) داشته باشید. برخی از علائم شایع BMS عبارتند از:
- درد سوزش یا جوش در دهان بدون دلیل مشخص
- بیحسی در دهان
- خشکی دهان
- طعم فلزی، تلخ یا سایر طعمهای غیر معمول در دهان
- درد یا بیحسی در زبان، لبها یا لثهها
BMS باعث میشود احساس کنید که بافتهای دهان شما سوخته یا جوشیده است، اما هیچ تغییر قابل توجهی در پوست وجود ندارد. ممکن است خفیف یا دردناک باشد، مانند اینکه چیزی بسیار داغ را گاز گرفته باشید. ممکن است روزها بدون توقف ادامه یابد یا فقط هر چند روز یا چند ماه یکبار ظاهر شود. دو نوع BMS وجود دارد: BMS اولیه ناشی از بیماری پزشکی دیگری نیست و ممکن است در نتیجه آسیب به مسیرهای عصبی ایجاد شود، در حالی که ثانویه ناشی از شرایط پزشکی مانند موارد زیر است:
- دیابت
- مشکلات تیروئید
- کمبود ویتامین
- عفونت دهان
- درمان سرطان
- رفلاکس اسید
- ضربه
اگر برای مدت طولانی احساس سوزش در دهان خود داشتید، از پزشک خود بخواهید که شما را برای BMS آزمایش کند. آنها ممکن است از آزمایشهای مختلفی از جمله آزمایش خون، بیوپسی بافت، آزمایش بزاق یا آزمایش آلرژی استفاده کنند. درمانهای BMS به علت آن بستگی دارد. درمانی وجود ندارد، اما پزشک شما ممکن است درمانهای زیر را توصیه کند:
- لیدوکائین یا سایر داروهای موضعی
- کلونازپام، یک ضد تشنج
- داروهای خوراکی برای درد عصبی
- درمان رفتاری شناختی (CBT) برای تسکین درد
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
در برخی موارد، سوختگی دهان شما ممکن است آنقدر دردناک شود که درمانهای خانگی هیچ تسکینی ایجاد نکند. اگر موارد زیر را داشتید ممکن است سوختگی شدید داشته باشید:
- زخم یا لکههای سفید در دهان شما ظاهر شود
- تب میکنید
- سوختگی به سرعت بهبود نمییابد
- در بلعیدن مشکل دارید
برای سوختگیهایی با هر یک از این علائم به دنبال درمان پزشکی باشید. سوختگیها ممکن است بسته به شدت نیاز به درمان اورژانسی یا ویزیت سرپایی داشته باشند. در صورت تردید با پزشک خود تماس بگیرید یا به مرکز مراقبتهای فوری مراجعه کنید. علائم خود، درمانهایی که امتحان کردهاید و میزان اثرگذاری آنها را توضیح دهید. شما و پزشک شما میتوانید در مورد بهترین روش درمان تصمیم بگیرید. در صورت سوختگی شدید، ممکن است برای مبارزه با عفونتهای باکتریایی در دهان به آنتیبیوتیک نیاز داشته باشید. برخی از آنتیبیوتیکهای رایج مورد استفاده شامل پنیسیلین، آموکسیسیلین، اوکساسیلین، سفازولین و آمپیسیلین هستند. در صورت آسیب شدید به حفره دهان یا ساختارهای اطراف، ممکن است پزشک شما نیاز به انجام پیوند پوست یا جراحیهای دیگر برای بازگرداندن عملکرد به ناحیه داشته باشد.
سوختگی دهان در کودکان
اگر فرزند شما دچار سوختگی درجه یک در دهان شد، مانند یک فرد بالغ با سوختگی برخورد کنید. با دادن شیر یا سایر مایعات سرد یا یخزده به آنها شروع کنید و دوزهای مناسب داروهایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن را به آنها بدهید. از بنزوکائین با احتیاط استفاده کنید، زیرا نشان داده شده است که باعث عوارض جانبی نادر اما جدی میشود. پوست ممکن است چند روز قبل از شروع بهبودی پوستهپوسته شود و ممکن است باعث درد و ناراحتی زیادی برای فرزند شما شود. اگر علائم بعد از دو روز بهبود نیافت، فرزند خود را به پزشک ببرید. اگر فرزند شما دچار سوختگی درجه دو یا سه شد یا چرک از سوختگی نشت کرد، بلافاصله برای درمان و ارزیابی کامل آنها را به پزشک ببرید. آنها همچنین میتوانند ارزیابی کنند که آیا آسیبی به اعصاب یا بافتهای دیگر وارد شده است یا خیر.
نتیجه نهایی
بیشتر سوختگیهای خفیف دهان را میتوان در خانه درمان کرد و در عرض چند روز از بین میروند. میتوانید آنها را در خانه با نوشیدنیهای سرد و داروهای بدون نسخه ضد درد کنترل کنید. سوختگیهای شدید دهان ممکن است به درمانهای طولانی مدت برای حفظ بافت پوست و کمک به بهبود اعصاب داخل دهان نیاز داشته باشند. اگر فکر میکنید ممکن است سوختگی شدید داشته باشید، بهتر است با پزشک تماس بگیرید.