چرا دچار گلودرد مداوم هستم؟
گلودرد مداوم میتواند همراه با مشکلات شایعی مانند آلرژی و آبریزش پشت بینی رخ دهد. در اکثر موارد، امکان درمان علائم در خانه وجود دارد. گلودرد میتواند باعث درد، احساس خراش، گرفتگی صدا و سوزش هنگام بلعیدن شود.
گلودرد مداوم میتواند به دفعات عود کند یا بلند مدت (مزمن) باشد. این مشکل میتواند ناشی از شرایط مختلفی از جمله تعدادی عفونتهای جدی باشد، بنابراین مهم است که علت آن را در اسرع وقت شناسایی کنید. درباره علل گلودرد مداوم، چگونگی درمان آن و زمانهایی که باید به پزشک مراجعه کنید، بیشتر بدانید.
علل گلودرد مداوم
عوامل متعددی میتوانند باعث گلودرد مداوم شوند، از جمله:
آلرژی
هنگامی که به چیزی حساسیت دارید، سیستم ایمنی بدن شما نسبت به مواد خاصی که معمولاً بی ضرر هستند، واکنش بیش از حد نشان می دهد. این مواد را آلرژن می نامند.
آلرژن های رایج شامل غذاها، برخی گیاهان، موی حیوانات، گرد و غبار و گرده گل هستند. اگر به چیزهایی که استنشاق می کنید مانند گرده، گرد و غبار و کپک حساسیت داشته باشید، بیشتر در معرض ابتلا به گلودرد مداوم هستید.
شایعترین علائم مرتبط با این نوع آلرژیهای ناشی از هوا عبارتند از:
- آبریزش بینی
- سرفه
- عطسه
- خارش چشم
- اشک ریزش
آبریزش پشت بینی ناشی از آبریزش بینی و سینوزیت ملتهب، محتمل ترین علت گلودرد ناشی از آلرژی است.
آبریزش پشت بینی
هنگامی که دچار آبریزش پشت بینی می شوید، مخاط اضافی از سینوس ها به پشت گلو تخلیه می شود. این می تواند منجر به گلو درد مداوم، خام، یا خراشیده شود. آبریزش پشت بینی می تواند تحت تأثیر عواملی مانند تغییرات آب و هوا، غذاهای تند و آلرژی ایجاد شود.
تنفس دهانی
تنفس مداوم از طریق دهان، به خصوص در هنگام خواب، می تواند منجر به التهاب و گلودرد شود. به احتمال زیاد اولین بار صبح که از خواب بیدار می شوید آن را تجربه خواهید کرد. این درد به طور معمول با نوشیدن یک نوشیدنی تسکین می یابد.
بیشتر مواقع، تنفس دهانی به دلیل نوعی انسداد بینی است که از تنفس صحیح از طریق بینی جلوگیری می کند. این می تواند شامل احتقان بینی و آپنه خواب باشد.
رفلاکس اسید
رفلاکس اسید، که به سوزش سر دل نیز معروف است، زمانی رخ می دهد که اسفنکتر تحتانی مری (LES) ضعیف شده و نتواند به طور کامل بسته شود. سپس محتویات معده به عقب و به سمت مری جریان می یابد. گاهی اوقات رفلاکس اسید می تواند منجر به گلودرد شود. اگر روزانه علائم را تجربه می کنید، ممکن است باعث ایجاد درد مداوم شوند.
با گذشت زمان، اسید معده می تواند به پوشش مری و گلو آسیب برساند.
لوزههای ملتهب (تونسیلیت)
اگر دچار گلودرد طولانی مدت هستید و قادر به تسکین آن نیستید، ممکن است دچار عفونت مانند لوزههای ملتهب (تونسیلیت) شده باشید. بیشتر اوقات، لوزههای ملتهب در کودکان تشخیص داده می شود، اما افراد در هر سنی می توانند به آن مبتلا شوند. لوزههای ملتهب می تواند ناشی از عفونت های باکتریایی یا ویروس ها باشد.
لوزههای ملتهب می تواند عود کند (چندین بار در سال دوباره ظاهر شود) و ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک های تجویزی داشته باشد.
مونونوکلئوز (مونو)
مونونوکلئوز (یا به اختصار مونو)، علت دیگری برای گلودرد و لوزههای ملتهب است و ناشی از عفونت ویروس اپشتین بار (EBV) است. در حالی که مونو می تواند حدود 6 ماه طول بکشد، در اکثر موارد خفیف است و با حداقل درمان قابل برطرف شدن است.
ممکن است فرد مبتلا به مونو در طول عفونت فعال دچار گلودرد مداوم شود.
سوزاک
سوزاک یک عفونت منتقله از راه جنسی (STI) است که توسط باکتری نایسریا گونوره ایجاد می شود. ممکن است فکر کنید که یک STI فقط اندام تناسلی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، اما عفونت سوزاک در گلو می تواند از طریق رابطه جنسی دهانی بدون محافظت ایجاد شود.
هنگامی که سوزاک گلو را تحت تاثیر قرار می دهد، به طور معمول فقط منجر به گلودرد قرمز و مداوم می شود.
آلودگی محیط زیست
اگر در منطقه ای مانند یک شهر بزرگ زندگی می کنید، ممکن است از مه دود، مجموعه ای از آلاینده های موجود در هوا، گلودرد مداوم داشته باشید. به خصوص در روزهای گرم، تنفس مه دود می تواند خطرناک باشد.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم می تواند باعث ایجاد گلودرد یا خراش گلو شود، همچنین باعث بدتر شدن بیماری های تنفسی مانند آسم، برونشیت و آمفیزم گردد.
در موارد خفیف، قرار گرفتن در معرض سموم موجود در دود سیگار می تواند منجر به گلودرد شود. سیگار کشیدن همچنین یک عامل خطر برای سرطان حلق است که می تواند باعث گلودرد نیز شود.
چگونه در خانه گلودرد را درمان کنیم؟
اگر گلودرد مداوم دارید که ناشی از عفونت نیست، میتوانید علائم خود را در خانه درمان کنید. در اینجا چند روش برای تسکین علائم گلودرد آورده شده است:
- پاستیل یا آبنبات سفت بمکید.
- به مقدار زیاد آب بنوشید.
- یخ میوهای یا یخ خرد شده بخورید.
- اگر هوای خانه شما خشک است، از دستگاه بخور استفاده کنید.
- حفرههای بینی خود را با نتی پات یا سرنگ شستشو دهید.
- از بخار درمانی استفاده کنید (استنشاق بخار از کاسه آب داغ یا در حمام).
- عصاره گرم یا چای گرم بنوشید.
- عسل و لیمو را به چای یا آب گرم اضافه کنید.
- از آبمیوه با کمی سرکه سیب رقیق شده بنوشید.
- مسکنهایی مانند استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (ادویل) یا ناپروکسن (آلِو) مصرف کنید.
- با آب نمک قرقره کنید.
- قرار گرفتن در معرض آلرژنها را محدود کنید یا مواد حساسیتزا را از محیط خود حذف کنید.
- از داروهای ضد حساسیت یا سرماخوردگی بدون نسخه استفاده کنید.
- اگر سیگار میکشید، ترک سیگار را در نظر بگیرید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر گلودرد شما بیش از 2 روز طول کشید، صحبت با پزشک مهم است. در اکثر موارد، گلودرد به راحتی قابل تشخیص و درمان است.
اگر موارد زیر را تجربه کردید، باید فوراً با پزشک صحبت کنید یا به اورژانس مراجعه نمایید:
- درد شدید که در غذا خوردن، صحبت کردن یا خوابیدن اختلال ایجاد کند.
- تب بالا بالای 38 درجه سانتیگراد (101 درجه فارنهایت)
- درد شدید و شدید در یک طرف گلو، همراه با تورم غدد لنفاوی
- مشکل در چرخاندن سر
- در برخی موارد، پزشک برای کمک به بهبودی شما نیاز به مداخله با روشهای درمانی دارد:
اگر گلودرد شما ناشی از رفلاکس اسید باشد، پزشک ممکن است برای تسکین علائم شما، داروهای ضد اسید تجویز کند.
اگر آلرژیهای فصلی باعث گلودرد شما شده باشد، پزشک ممکن است داروهای تجویزی حساسیت، آمپولهای ضد حساسیت یا اسپری بینی تجویز کند.
برای لوزههای ملتهب، پزشک معمولاً در صورت وجود عفونت باکتریایی، آنتیبیوتیک تجویز میکند.
اگر مونو دارید، پزشک ممکن است برای کاهش تورم و درد ناشی از عفونت EBV، داروهای استروئیدی تجویز کند.
اگر هنوز پزشک عمومی ندارید، می توانید از طریق ابزار Healthline FindCare به جستجوی پزشکان در منطقه خود بپردازید.
چشم انداز برای گلودرد مداوم
در اکثر مواقع، گلودرد مداوم بسته به علت و درمان آن، طی چند روز تا یک هفته به خودی خود برطرف می شود. علائم عفونت گلو حتی با درمان ممکن است تا 7 روز ادامه داشته باشد. افراد مبتلا به مونو ممکن است تا 2 ماه دچار گلودرد شوند.
اگر برای درمان لوزه یا آبسه نیاز به جراحی لوزه یا جراحی داشته باشید، باید انتظار داشته باشید که در دوران نقاهت، کمی در گلو احساس درد کنید.
نتیجه گیری
گلودرد یک مشکل شایع است و می تواند باعث درد، گرفتگی صدا و سوزش هنگام بلعیدن شود.
عوامل متعددی می توانند باعث گلودرد مداوم شوند، از جمله:
- آلرژی
- تنفس دهانی
- رفلاکس اسید
- مونو
- آبریزش پشت بینی
در اکثر موارد، گلودرد جدی نیست و در خانه قابل درمان است. با این حال، اگر بیش از 2 روز طول کشید و همچنین با تب بالا همراه باشد، مهم است که فوراً با پزشک صحبت کنید. پزشک می تواند تشخیص دهد و یک برنامه درمانی موثر تنظیم کند.
منبع: healthline